Vi blev intervjuade av svenska fotbollsförbundet som en del av arbetet med "En bättre väg".
Nedan finns ett kortare version av reportaget, men vill du läsa hela artikeln som finns det på:
Ganska nyligen blev Konyaspor KIF engagerat i arbetet ”En bättre väg”, en del av Idrottsklivet, Svenska Fotbollförbundets satsning i samarbete med Riksidrottsförbundet, Svenska Spel, Folksam, och ICA. Syftet är att skapa en meningsfull fritid för barn och unga samt stärka fotbollens närvaro i utsatta områden.
– Vår förening växer och vi behöver anställda ledare, säger Bayram Uludag, 37 år, en av fotbollssveriges många fina exempel på den ideella kraft som både utvecklar och förvaltar verksamheter.
Han är klubbens föreningsutvecklare, administrativt ansvarig för medlemshantering, sköter redovisning, söker projekt och rekryterar ledare. Se på honom som spindeln i nätet, som även kliver in när det behövs krafter på planen.
Självklart är han inte ensam, flersektionsföreningen Konyaspor KIF har sammanlagt ett 60-tal ledare som aktiverar närmare femhundra medlemmar i fotboll, parafotboll, futsal, basket, e-sport och bågskytte. Lägg till spontanfotbollen så växer antalet aktiva till runt 1 000 personer.
Konyaspor KIF verkar i Alby i Botkyrka kommun, av polisen bedömt som ett socioekonomiskt utsatt område. Klubben samarbetar med andra föreningar i området och Bayram väljer att titta på möjligheter i stället för svårigheter.
– Vår utgångspunkt är att varje utmaning är en möjlighet. Arbetet blir mer positivt när man ser att det finns möjligheter att utvecklas och skapa nya förutsättningar.
Klubbens arbete gör avtryck, familjerna i området vill skicka sina barn till Konyaspor KIF:
– Vi har växt ganska mycket de senaste åren. Mycket av expansionen beror nog på att vi lyckats rekrytera fler och rätt ledare. Vi har fortfarande ett femtiotal barn på kö som vi inte kan ta emot på grund av att vi inte har tillräckligt med ledare, säger Bayram.
Vad betyder ert arbete för barnen och familjerna i området?
– Trygghet, framför allt. Vi skapar trygghet och gemenskap i området, det märker vi. Hit till anläggningen kommer familjer, barn och ungdomar för att umgås. En bra plats för alla att träffas och känna sig trygga, säger Bayram och fortsätter:
– Idrotten, hälsa, motion och vänner får man på köpet.
Konyaspor KIF bidades 1989 som en kultur -och idrottsförening. De skriver på sin hemsida; ”inspirerad av idrotten som ger en kärlek och vänskap som är världens största och roligaste folkrörelse”.
– Engagemanget i området är det som driver mig och många andra i klubben, säger Bayram.
Vad betyder det för er att vara med i ”En bättre väg”?
– Vi har tagit de första stegen, det är en process, det finns inga snabba lösningar. För vår del handlar det om att få till en tydlig organisation. Bland annat tror vi rollerna fotbollsutvecklare och föreningsutvecklare kan bidra till att utveckla vår verksamhet.
Hur gör ni för att rekrytera ledare?
– Vi försöker engagera föräldratränare i samband med våra uppstartsgrupper. Tidigare spelare blir ledare och vi försöker slussa in våra ungdomsspelare på ledarspåret, säger Bayram Uludag.
Utbildningar ett framgångsrecept
Det här är beprövade metoder i många av fotbollssveriges hörn – det som utmärker Konyaspor KIF en smula är att klubben är grymma på att skapa och genomföra utbildningar. Utbildningar det snackas om och som lockar fler att bli ledare.
– Väldigt många som hör talas om utbildningarna vill gå dem för att ta ett ledaruppdrag hos oss, säger Bayram.
Berätta om utbildningarna?
– Det är ganska svårt att rekrytera ledare till området så vi började arrangera våra egna utbildningar tillsammans med Svenska Fotbollförbundet och Stockholms Fotbollförbund. Även domarutbildningarna har blivit framgångsrika, nu har vi inga problem med matcher utan domare. Vi har egen tillsättning av domare på alla våra 5- och 7-mannamatcher sedan några år tillbaka.
Många av utbildningarna har de genomfört i samarbete med andra föreningar i Botkyrka. Samarbeten som skapat en öppen dialog, byggt nätverk i utbildningsfrågor och initierat samverkansträffar.
– Tränarutbildningarna har skapat kvalitet till vår verksamhet, också här har vi fått mycket stöd från förbundet. En vision för framtiden är att bygga ett mini-Bosön i Alby med folkhögskola. Ett föreningshusprojekt som fått stöd ifrån Svenska Fotbollförbundet bland annat.
Fotboll Fitness och streetfotboll är fina exempel på hur Konyaspor KIF organiserar spontanidrott. Inget medlemskap krävs, klubben planerar och genomför aktiviteterna.
– Det är jättekul, det är ett sätt att tänka nytt och kreativt för att erbjuda alla möjligheten att spela fotboll, säger Bayram.
Varför är fotboll en bra sport att samlas kring?
– Oavsett bakgrund eller kunskap kan alla vara delaktiga. Nybörjare eller jätteduktig spelar ingen roll, det finns en grupp där alla är välkomna. Och det är en lagsport som bygger på samarbete. Får man ihop samarbetet blir det både utvecklande och roligt.
Ett reportage av:
Roger Björkman